Prof. Dr. Murat Tuncer Üroloji Kliniği: Üroloji, Androloji, Cinsel Terapi.

0532 671 39 71

Ürolojik hastalıklarGenital Siğil (Kondilom)

https://www.drmurattuncer.com/wp-content/uploads/2019/10/14.jpg

Hem kadınlarda hem erkeklerde sıkça görülebilen genital siğiller cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan Human papilloma virüs (HPV) tarafından oluşturulur. Kondiloma aküminata olarak da adlandırılan bu lezyonlar en sık penis, skrotum, suprapubik bölge, kasıklar ve perine gibi genital bölgedelerde görülür.

Güncel olarak HPV virüsünün 200’den fazla türü tanımlanmıştır ve bunlardan 40’ı genital siğillere neden olur. En çok genital siğillere yol açan tip HPV-6 ve HPV-11’dir. Ancak bu HPV tipleri kansere yol açmazlar. HPV tip 16 ve 18 ise kadınlarda rahim ağzı( servix), vulva, vagen kanserine erkeklerde ise nadiren penis kanserine neden olabilmektedir.

Prezervatif kullanımı sanılanın aksine genital siğillerden kesin olarak koruyamaz. Çünlü prezervatifin dışında kalan genital alanlara virüs cinsel ilişki sırasında temas ile bulaşabilir.

Genital siğil tedavisinde de hastaların kullanabileceği siğil üzerine sürülebilen krem ya da solüsyonlar mevcut olmakla birlikte bunların kullanm zorluğu ve hastanın tedavi uyumu oldukça zahmetlidir. Bu durum genital siğillerin yetersiz tedavisine ve sonuç olarak daha fazla alana yayılmasına neden olabilmektedir.

Bu nedenle erken ve yeterli bir genital siğil tedavi için, Üroloji uzmanları tarafından uygulanan elektrokoterizasyon ile tek seansda lezyonlardan kurtulabilmeniz en hızlı ve konforlu yol olarak görülmektedir. Bazende çok miktarda ve büyük boyutta genital siğil varlığında lezyonların ufak bir cerrahi işlem ile çıkartılması gerekebilmektedir.

Her yıl 311.000 kadın rahim ağzı kanseri yüzünden hayatını kaybetmektedir. Oysaki rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsünden aşı ile korunma mümkündür. Ülkemizde ikili (bivalent) ve dörtlü(quadrivalent) aşılar mevcuttur. İkili aşılar en sık rahim ağzı kanseri yapan HPV tip 16-18 karşı geliştirilen ve % 70 koruyuculuğa sahip aşılardır. Dörtlü aşılar ise rahim ağzı kanserine neden olan HPV tip 16 ve 18 e ilave olarak en sık genital siğil etkeni olan HPV tip 6 ve 11 e karşıda koruculuğu olan aşılardır ve %90 genital siğillere karşıda koruyuculuğu vardır.

Amerikan gıda ve ilaç dairesi (FDA) tarafından onaylı bu aşılar rekombinant aşılardır. Yani canlı olmayan ve virüs içermeyen, sadece virüs benzeri parçacıklar içeren aşılardır. Dünya sağlık örgütü (WHO) 2014 yılında 9-13 yaş kız çocuklarında en az 2 doz HPV aşısını üye ülkelere tavsiye etmiştir. Güncel literatür incelendiğinde artık olarak 11-12 yaş kız ve erkek çocukların aşılanması önerilmekterdir.